Vrouwen
Het bekken is vanwege de centrale ligging een belangrijk onderdeel in ons lichaam. Alle krachten (o.a. vooroverbuigen, op 1 been staan, een arm uitstrekken) lopen via het bekken, het moet dus een sterk element zijn om goed te kunnen bewegen. Het is de basis van de rug en tegelijkertijd beschermt het de organen die in de buikholte liggen. Pijnklachten rondom het bekken of bekkenbodemklachten zijn daardoor erg bepalend voor de belastbaarheid van het lichaam en kunnen het dagelijks leven hinderlijk beperken.

Bekkenpijn
Symptomen van bekkenpijn uiten zich op verschillende manieren; het geeft pijn in onderrug, liezen, schaambeen of bilstreek. Soms geeft het uitstralende pijn naar een been en kan het pijn geven bij asymmetrische bewegingen zoals lopen, traplopen, staand sokken aantrekken, in en uit de auto en omdraaien in bed. Bekkenstabiliserende oefeningen kunnen u helpen deze klachten  te verhelpen en geven u duidelijk inzicht om er zelf ook op langere termijn de klachten te verhelpen. BekkenTotaal kan voor u een oefenprogramma op maat maken en adviseert u in het bewegen in het dagelijks leven.

 

Er wordt weinig over gepraat, maar bekkenbodemklachten komen vaker voor dan men denkt. Veel vrouwen vinden het lastig om problemen met plassen, de ontlasting, een verzakking of vrijen te bespreken.
Ook wordt er vaak gedacht dat er toch weinig aan de klachten te doen is. Of dat deze horen bij het ouder worden.
Toch zijn bekkenbodemklachten in de meeste gevallen goed te behandelen en kunnen verzakkingen worden voorkomen bij een goed gebruik van bekkenbodem  bij plassen, ontlasten en tillen.
De BekkenTotaal-therapeut geeft u uitleg, adviezen en kan u begeleiden in het beter leren aanspannen of juist leren ontspannen van uw bekkenbodemspieren.

Herkent u een van onderstaande klachten, neem dan zeker contact op:

- u kunt uw plas of ontlasting moeilijk ophouden;
- u moet vaak plassen;
- u krijgt steeds opnieuw een blaasontsteking;
- u heeft het gevoel dat er iets uit de schede naar buiten komt;
- u heeft pijn bij het vrijen;
- u heeft problemen met de ontlasting (verstopping of diarree);
- u kunt de ontlasting niet ophouden
- verzakking van blaas, baarmoeder of endeldarm
- pijn in de bekkenbodem
- pijn in de buik zonder duidelijke oorzaak
- bedplassen